Άγονος ο διαγωνισμός για το ελαιόλαδο στο Ηράκλειο

Δεν βρέθηκε αγοραστής για τους 80 τόνους έξτρα παρθένο, συνεταιριστικό ελαιόλαδο του Ηρακλείου, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης, που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο σχήμα που συγκροτούν εννέα συνεταιριστικές οργανώσεις από το νομό.

Οι τιμές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και όπως τόνισε ο κ. Σπυριδάκης, «αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι Ιταλοί και Ισπανοί προτιμούν τώρα να αγοράζουν ελαιόλαδο από την Τυνησία, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 3,20 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα το ελληνικό που πωλείται ακριβότερα, να μην απορροφάται από την αγορά με την ίδια ευκολία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν τελειώσουν οι ποσότητες αυτές του τυνησιακού ελαιολάδου, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα στραφούν και πάλι στην Ελλάδα, οπότε αναμένεται αύξηση των τιμών.

Ως εκ τούτου οι συνεταιριστές τηρούν στάση αναμονής, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη δημοπρασία, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγγελιανών Μυλοποτάμου. Ως προς αυτό, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, οι τιμές των 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό που πρόσφεραν Κρητικοί έμποροι δεν ικανοποίησαν τους διοικούντες τον συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να μην πουλήσουν τελικά τους 50 τόνους ελαιολάδου, αναμένοντας μήπως οι τιμές στο μέλλον ανέλθουν.

Εν τω μεταξύ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου συνεχίζοντας την ορθή και διαφανή πρακτική του διαγωνισμού στην διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών μελών του έθεσε σε δημοπρασία 80 τόνους ελαιολάδου οξύτητας <0,18 και δέχεται προσφορές μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Στα 3,90 ευρώ η ανώτερη τιμή στη Λακωνία
Την ίδια ώρα, στα 3,90 ευρώ το κιλό είναι η μέγιστη τιμή παραγωγού που καταγράφεται στο νομό Λακωνίας.

Η τιμή αυτή αφορά εξαγόμενες ποσότητες του ΑΣ Πετρίνας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων (ΣΕΔΗΚ), μεταξύ 3,20 και 3,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη και 3,30 στο νομό Μεσσηνίας, την Αχαΐα και τη Λέσβο.

Πτωτικά οι τιμές λέει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου
Την πτωτική πορεία των τιμών παραγωγού, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στις ανταγωνίστριες χώρες καταγράφει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι τιμές στην Ισπανία έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου στα επίπεδα των 3,51 ευρώ το κιλό, «γράφοντας» μια μείωση της τάξης του 9% σε σχέση με την περίοδο 2016-2017.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία, σύμφωνα με το IOC, οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 4 ευρώ στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για τη χώρα μας, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τονίζει ότι οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν, φθάνοντας στα 3,28 ευρώ το κιλό, στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: agrotypos.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 5
    Shares
SuperWebTricks Loading...