Αγία Κυριακή Φιλιατρών: Εκατοντάδες κυβικά άμμου «μπάζωσαν» το γραφικό λιμανάκι

Με τις δύο θαλασσοταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο δεκαπενθήμερο εκατοντάδες κυβικά άμμου «μπάζωσαν» το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής με συνέπεια ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς να μην μπορούν να ρίξουν τις βάρκες και τα σκάφη τους στο νερό.

Κάτοικοι του οικισμού, μέλη του τοπικού Συλλόγου και αλιείς, απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο να σκύψει στο πρόβλημα που έχει προκληθεί ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις απομάκρυνσης της άμμου, κυρίως από το εσωτερικού του αλιευτικού καταφυγίου όπου έδεναν οι βάρκες.

Εάν η άμμος μείνει εκεί, στην ουσία, «αχρηστεύεται» το γραφικό λιμανάκι που πλέον έχει «μπαζωθεί» με το νερό να φτάνει μόλις τους πέντε πόντους σε σημεία που πρωτύτερα ήταν μισό μέτρο, ακόμα και ογδόντα πόντους. Οι αλιείς είναι σε απόγνωση επειδή έχουν βγάλει τις βάρκες τους στη στεριά και δε μπορούν να τις ρίξουν το λιμανάκι.

Όπως, δε, σημειώνουν στην Αγία Κυριακή, κάτοικοι, μέλη του τοπικού συλλόγου και αλιείς, ο δήμος Τριφυλίας, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να «δουν» το πρόβλημα και με τις υπηρεσίες τους να βρουν και να δώσουν λύση, προλαμβάνοντας ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης πριν να είναι αργά και «αχρηστευτεί» τελείως το γραφικό λιμανάκι – αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Κυριακής, που αποτελεί τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν μερικά χρόνια, όταν εκτελέστηκαν εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, μετά από παρεμβάσεις κατοίκων και αλιέων της Αγίας Κυριακής, το πλωτό μέσο επιχείρησε να προσεγγίσει το λιμανάκι για να κάνει μια σχετική εκβάθυνση ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του γεγονότος ότι στο «έμπα» του λιμανιού υπάρχουν βράχοι και το πλωτό δε χωρούσε να περάσει λόγω του μεγάλου όγκου του.

Τώρα, πλέον, όμως κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση πλωτού μέσου για την απομάκρυνση της άμμου που έχει «μπαζώσει» το λιμανάκι.

Αγία Κυριακή
Η σημερινή πόλη των Φιλιατρών δημιουργήθηκε το 12ο ή 13ο αιώνα, ωστόσο αναφέρεται ότι στην ίδια περιοχή υπήρχε από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους οικισμός με το όνομα Έρανα. Θεωρείται ότι ο αρχικός οικισμός Έρανα ήταν στη θέση του σημερινού παραθαλάσσιου οικισμού Αγία Κυριακή, όπου και λατρευόταν ο Εραναίος Ποσειδώνας. Κατόπιν μεταφέρθηκε ο οικισμός από το φόβο των πειρατών στη σημερινή θέση των Φιλιατρών, επειδή ήταν εύφορη πεδιάδα με πολλά νερά.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Τριφυλίας αναφέρεται για την Αγία Κυριακή: «Ο οικισμός της Αγίας Κυριακής είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι, πανέμορφο με υπέροχη παραλία, στο οποίο μένουν 197 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει ένα μικρό λιμανάκι όπου από εκεί ξεκινάνε για ψάρεμα οι ντόπιοι και όχι μόνο. Στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξε λιμάνι με εξαγωγική δραστηριότητα στο διεθνές εμπόριο σταφίδας. Σιωπηροί μάρτυρες αυτής της έντονης εμπορικής δραστηριότητας, παραμένουν, η προβλήτα του λιμανιού και το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας σταφίδας.

Στην τοποθεσία της Αγίας Κυριακής τοποθετείται κατά μια εκδοχή η Αρχαία Εράνα. Το ιερό της Εράνας πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένο στον “Εραναίο” Ποσειδώνα. Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος που αποδίδεται σε αυτόν, χάθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πάνω στα ερείπια του ιερού της Αρχαίας Εράνας ανοικοδομήθηκε τον 4ο μ.χ. αιώνα Πεντάκλιτος Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν 345 νομίσματα του 6ου αιώνα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Κατά την Ρωμαϊκή κατοχή κτίστηκαν και τα ομώνυμα λουτρά. Ο χώρος έχει κηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός σύμφωνα με υπουργική απόφαση: ΥΑ 15904/24-11- 1962 (ΦΕΚ473/Β/17-12-1962) Παλαιοχριστιανική Βασιλική – Υστερορωμαϊκά λουτρά. Σήμερα διασώζεται το πλακόστρωτο του μόλου και ο τοίχος του, χτισμένα με πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας Εράνας.

Μετά την απελευθέρωση του 1821, εποχή που κτίστηκε το λιμάνι, μη γνωρίζοντας την αξία των αρχαίων ερειπίων οι άνθρωποι πήραν τις πέτρες για τις κατασκευές αυτές».

Η Αγία Κυριακή ήταν το επίνειο τον Φιλιατρών και από αυτό το λιμάνι διεξαγόταν το εμπόριο του μαύρου χρυσού (σταφίδας), αλλά και λαδιού και κρασιών, απευθείας από τα Φιλιατρά – χωρίς μεσάζοντες – στην Τεργέστη, στη Νεάπολη, στο Λονδίνο, στο Λιβόρνο!

 

Του Ηλία Γιαννόπουλου – tharrosnews.gr

 

 

Κοινοποίησε στο:
  • 41
    Shares
SuperWebTricks Loading...