Αγγούρια: Στα μέσα της συγκομιδής στην Κρήτη, τώρα ξεκινά η Τρυφιλία

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της χειμερινής καλλιέργειας αγγουριού σε περιοχές της Κρήτης ενώ στην Τριφυλία θα ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι τιμές για το εξαγώγιμο είναι από 80 λεπτά ανά κιλό έως και 1 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για το χαμηλότερης ποιότητας κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά ανά κιλό.

Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς είναι κυρίως η έλλειψη καλής ποιότητας νερού στην Ιεράπετρα ενώ οι καταστροφές σε θερμοκήπια της Άρβης αφορούσαν κυρίως άλλες καλλιέργειες όπως οι μπανάνες και οι ντομάτες.

Χανιά
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας κ. Γ. Χαλκιάς σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο: «ο συνεταιρισμός καλλιεργεί λίγες εκτάσεις με αγγούρια σε θερμοκήπιο, τα παλαιότερα καλλιεργούσε μεγαλύτερες εκτάσεις ωστόσο έχει πέσει η καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια μπαίνει από τους παραγωγούς συνήθως το καλοκαίρι μετά την ντομάτα για ένα επιπλέον εισόδημα.

Το καλοκαίρι οι εκτάσεις κυμαίνονται στα 60 με 80 στρέμματα, ενώ τον χειμώνα 15-20 στρέμματα, ανάλογα με τις επιλογές των παραγωγών του συνεταιρισμού. Οι πιο πολλοί το βάζουν τα τέλη Ιουνίου και συγκομίζουν τον Ιούλιο. Οι τιμές κυμαίνονται για τα εξαγώγιμα από 80-90 λεπτά ανα κιλό, ενώ τα εγχώρια στα 60 λεπτά ανα κιλό, γενικά υπάρχει μια διαφορά στα 20 λεπτά ανάμεσα στο εξαγώγιμο και αυτό που πωλείται στην εγχώρια αγορά».

Ηράκλειο
Ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής κ. Ν. Μαρουλάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Ο συνεταιρισμός Ψαρής καλλιεργεί ετησίως 400 στρέμματα αγγουριού σε θερμοκήπια. Το 90% της παραγωγής εξάγεται και το 10% πωλείται εγχώρια. Αυτήν την στιγμή η συγκομιδή του αγγουριού είναι στο φούλ και βρίσκεται στα μέσα της παραγωγής.

Οι τιμές για το εξαγώγιμο αυτό το διάστημα κυμαίνονται στο 1 ευρώ ανά κιλό ενώ για το Β ποιότητας στα 70 λεπτά. Προβλήματα έχουν προκύψει και με τους αέρηδες αλλά όχι τόσο στην Ψαρή και ειδικά στο αγγούρι, το πρόβλημα είναι κυρίως στη Άρβη και σε καλλιέργειες ντομάτας και μπανάνας».

Λασίθι
Σε προσωπική επικοινωνία που είχε ο κ. Μ Φραγκιαδάκης παραγωγός αγγουριού με τον ΑγροΤύπο ανέφερε: «Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας αγγουριού στην Κρήτη βρίσκονται στην Άρβη και στην συνέχει ακολουθούν η Ψαρή και η Ιεράπετρα. Από αρχές έως τέλη Οκτώβρη είναι η φύτευσή του και τώρα είμαστε στα μέσα της συγκομιδής. Οι τιμές για το αγγούρι Α ποιότητας είναι στο γύρω στο 1 ευρώ για το εξαγώγιμο ενώ τα Β ποιότητος αναλόγως κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι ότι δεν υπάρχει νερό και νερό καλής ποιότητας, το φράγμα έχει αδειάσει, και η τροφοδοσία γίνεται με νερό από το φράγμα της Μαλάβρας που έχει κακή αγωγιμότητα που είναι «θάνατος» για την καλλιέργεια. Ωστόσο δεν έχουμε άλλη πρόσβαση σε νερό και εάν δεν βρέξει ή γίνει κάτι για να βρούμε καλό νερό άρδευσης, η καλλιέργεια αγγουριού θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί και εγώ θα την κλείσω τον Μάιο».

Τριφυλία
Παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τριφυλίας που παράγει μακρύ αγγούρι, σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο ανέφερε:

«Οι φυτεύσεις αγγουριών στην περιοχή ξεκινούν από αρχές έως 20 Φεβρουάριου και οι καλοκαιρινές Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου. Η συγκομιδή αντίστοιχα ξεκινά για την χειμερινή καλλιέργεια από αρχές Μαρτίου και τελειώνει τον Ιούνιο που ξεκινά η επόμενη καλλιέργεια.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της καλλιέργειας είναι ο θρύπας αλλά και ο τετράνυχος και αυτό διότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα που να τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και αναγκαζόμαστε να ψεκάζουμε με τα εγκεκριμένα πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα και συνεπώς αυξάνει και το κόστος παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα άλλες χώρες στις οποίες επιτρέπεται η χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον τετράνυχο και τον θρύπα,να πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

 

Πηγή: agrotypos.gr

 

 

Κοινοποίησε στο:
  • 8
    Shares
SuperWebTricks Loading...