Ανακοίνωση Σαρματζή Κωνσταντίνου σχετικά με προβλήματα και αιτήματα ελεύθερων επαγγελματιών με το κλείσιμο των μαγαζιών

Τον τελευταίο μήνα ζούμε όλοι δύσκολες καταστάσεις.

Η ζωή μας έχει αλλάξει,ο εγκλεισμός, η αποχή από τους φίλους μας και από την εργασία μας μας έχει επηρεάσει όλους.

Αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι  ξεπεράσουμε αυτά που συμβαίνουν έχοντας όλοι την υγεία μας.

Επειδή όμως θα υπάρχει ζωή και μετά την εποχή κορονοιού πρέπει από τώρα να σκεφτούμε πως θα επιστρέψουμεστην φυσιολογική μας ζωή  με τα μαγαζιά μας ανοιχτά και χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Σαν συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ελεύθερων επαγγελματιών των Φιλιατρών αλλά εν δυνάμει και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας   μιας και έχω την τιμή να είμαι στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου και νοτιοδυτικής Ελλάδος όλο αυτό το διάστημα του τελευταίου μηνός περίπου ασχολούμαι καθημερινά με τα προβλήματα του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών, έχοντας εντοπίσει, αναδείξει και προωθήσει αρκετά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμο των μαγαζιών.

Τα προβλήματα που εντόπισα εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας Πελοποννήσου προωθήθηκαν μεσώ μέσω αιτημάτων  και επιστολών   προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Πολλά από αυτά που απαιτούμαστε εισακούστηκαν  αλλά και πολλά άλλα δυστυχώς όχι.

Νοιώθω την ανάγκη  δημοσιοποιώντας αυτήν μου την δράση όχι να προβάλλω τον εαυτό μου (άλλωστε αυτό που κάνω  είναι  υποχρέωσή μου   σαν συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου Φιλιατρών) αλλά  κυρίως να δώσω την δυνατότητα σε όποιον συνάδελφο το επιθυμεί να μου μεταφέρει τους προβληματισμούς του,τις αγωνίες του και τα αιτήματά του για την επόμενη μέρα.

Καλώ λοιπόν οποιονδήποτε συνάδελφό μου να επικοινωνήσει μαζί μου είτε στο τηλ 6948466835 είτε στο  email ksarmatzis@gmail.com  για τυχόν παραλείψεις στα αιτήματα που προωθήσαμε σαν ομοσπονδία στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα αιτήματα θα αξιολογηθούν, θα κατηγοριοποιηθούν και θα προωθηθούν στο ανώτερο (Πανελλήνιο) συνδικαλιστικό μας όργανο την Ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας και μέσω αυτού στην κυβέρνηση και τους αρμοδίου υπουργούς.

Μέχρι τώρα τα αιτήματα της ομοσπονδίας ποθ δεν έχουν ικανοποιηθεί είναι τα εξής :

1. Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη.
2. Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανά μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας.
3. Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν.
4. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
5. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα.
6. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
7. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.
8. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πλειτώμενες επιχειρήσεις έως 30/4 και εξόφληση τους 30/6
9. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
10. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
11. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.
12. Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης ενδεικτικά αναφέρω  ένα παράδειγμα   από τα παραπάνω:

 Η κυβέρνηση στην αρχή δεν συμπεριέλαβε  στα μέτρα στήριξης τις εταιρείες Ο.Ε   Ε.Ε.  ΥΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ.Αυτό ήταν τραγικό. Μιλάμε για το 18,4 %  του συνόλου των μαγαζιών στην Ελλάδα!!

Μιλάμε για χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών .

Μετά από πίεση και επιστολές  τόσο της ΟΕΕΣΠ   αλλά και της  ΕΣΕΕ συμπεριλήφθηκαν αλλά μόνο ως εταιρείες και όχι ως μέτοχοι  κάτι που επίσης είναι απαράδεκτο και θα εξηγήσω αμέσως γιατί.

Μόνο οι Ο.Ε.  είναι 11,5 των μαγαζιών στην Ελλάδα μιλάμε για σχεδόν το σύνολο των καφετεριών στην Ελλάδα.Μιλάμε για μικρά μαγαζιά με 2-3 συνεταίρους.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένα τέτοιο μαγαζι έχει 3 συνεταίρους.

Αυτοί θα πάρουν 800 ευρώ για 1,5 μήνα, δηλαδή 533 για ένα μηνα.

θα τα μοιραστούν δια του 3 και θα πάρει ο καθένας 177 ευρώ. με αυτά θα πρέπει να:

πληρώσει το ΕΦΚΑ του που εάν είναι στην μικρότερη κλάση το ελάχιστο είναι 220 τον μηνά να πληρώσει το 60% του ενοικίου   (στην Ισπανία πληρώνουν το 20% ) να πληρώσει λογαριασμούς και να πληρώσει και το αντίστοιχο μισθό  μέχρι τις 15 Μάρτη στους υπαλλήλους.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά το 2009 δεν ζουν μια “ευρωπαϊκή κανονικότητα”, να έχουν δηλαδή ένα κεφάλαιο κίνησης  και ανεξάρτητα τι έσοδα θα έχουν κάθε μήνα να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους,αλλά αντίθετα αρκετοί συνάδελφοι προσπαθούν μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα να μαζέψουν τις υποχρεώσεις τους  

Το  επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα σε αυτήν την περίπτωση είναι τραγικό!!!

Και επειδή όλα είναι κύκλος,  είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι μικροί επαγγελματίες στην Ελλάδα γιατί πραγματικά υπάρχει φόβος ότι  μετά την εποχή κορονοιού αρκετά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Η επικοινωνία μαζί μου  θα πρέπει να γίνει μέχρι και την Κυριακή 12-4-2020 γιατι αμέσως μετά πρέπει να απαντήσω σε ερωτηματολόγιο της ΕΣΕΕ  για τις προτάσεις μου σαν μέλος της.

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να ανοίξουμε γρήγορα όλοι τα μαγαζιά μας.

Καλή δύναμη σε όλους!

 

Κοινοποίησε στο:
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
Σύντομες Ειδήσεις
Διακοπή νερού και την Παρασκευή στα Φιλιατρά! Την κατανόηση των κατοίκων ζητά ο Δήμος https://t.co/FQeeottn4p
h J R
Πωλείται ελαιοπερίβολο στα Φιλιατρά https://t.co/1FcciWZkwN
h J R
Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Υπουργό για τα προβλήματα στις καλλιέργειες https://t.co/P1loz6jOXm
h J R
Συνάντηση Λεβεντάκη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλία Αξιοτόπουλο για την παραβατικότητα στην Τριφυλία https://t.co/jH2MA0idFj
h J R
Μεσσηνία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δρούσαν με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματι… https://t.co/oTswV5a2nL
h J R