Από 1η Ιουλίου ενεργοποιείται η διάταξη για την αποπληρωμή νωπών αγροτικών προϊόντων το αργότερο σε 60 ημέρες

Από τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί και να ισχύσει στην πράξη η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, που προβλέπει την αποπληρωμή των νωπών αγροτικών προϊόντων, το αργότερο σε 60 ημέρες, από την έκδοση του τιμολογίου.

Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι για το θέμα θα εκδοθεί εφαρμοστική εγκύκλιος από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία μεταξύ άλλων, θα αναφέρει με ποιό ακριβώς τρόπο θα λειτουργεί η προστασία των αγροτών, έναντι των ασυνεπών εμπόρων, μια προστατευτική δικλείδα, η οποία έως σήμερα τουλάχιστον δεν έχει εφαρμοστεί επί του πρακτέου. Κάτι, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται και μέσα στο 2018, φαινόμενα απλήρωτων επί μήνες παραγωγών αγροτικών προϊόντων και φέσια από αφερέγγυους εμπόρους.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική διάταξη ψηφίστηκε στη βουλή το περασμένο Φθινόπωρο και προβλέπει πως κάθε έμπορος «που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό, ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα ημέρες από την έκδοσή του».

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Πέλλας, κ. Γιάννης Σηφάκης «υπάρχει ολόκληρη ομάδα στο υπουργείο που ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Σκοπός είναι να βγει η εφαρμοστική, η οποία μεταξύ άλλων θα ορίζει ότι κάθε αγοραπωλησία μεταξύ εμπόρου-αγρότη θα γνωστοποιείται στη ΔΑΟΚ. Εκείνη με τη σειρά της, ούσα συνδεδεμένη με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα στέλνει απευθείας τα στοιχεία στο σύστημα. Αν υπάρχει παρέκλιση από το χρόνο πληρωμής, θα κινείται διαδικασία, για την επιβολή προστίμων. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν καταγγελία στη ΔΑΟΚ, αν δεν εξοφλούνται εντός 60 ημερών, ενώ αν δεν το κάνουν θα κινδυνεύουν κι εκείνοι (οι παραγωγοί), με πρόστιμα, εκτός των εμπόρων.

Σημειωτέον ότι η επίμαχη διάταξη προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους εμπόρους, που θα αποδειχτούν ασυνεπείς.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο έμπορος δεν εξοφλήσει το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοσή του, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Αν ο έμπορος πιαστεί να παραβατεί κατ’ εξακολούθηση κινδυνεύει με διαγραφή για ένα χρόνο από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν θα του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του.

Παράλληλα, αν ο έμπορος συνεχίζει το εμπόριο κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του, τότε εφόσον εντοπιστεί το διοικητικό πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

 

agrotypos.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 9
    Shares
SuperWebTricks Loading...