Αραχίδα: Μέχρι 1 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία

Μέχρι 1 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία στα 80 λεπτά στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου δημιούργησαν προβλήματα στην συγκομιδή της αραχίδας στη Μεσσηνία. Πάντως τα πράγματα φέτος ήταν καλύτερα, αφού πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου πολλές καλλιέργειες της περιοχής είχαν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε η καλλιέργεια στις υπόλοιπες περιοχές.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή, με τις τιμές να κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Φέτος είχαμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Είχαμε όμως προβλήματα και με τους σπόρους και είχαμε μειωμένες αποδόσεις. Πάντως μετά την περσινή «καταστροφική» χρονιά είχαμε μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας στη Μεσσηνία. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν περίπου στο 1 ευρώ το κιλό», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής.

Και προσθέτει: «Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν μπορεί σήμερα να εισαχθεί απευθείας σπόρος από τις ΗΠΑ που θα έχει υψηλές αποδόσεις. Αυτό τους αναγκάζει να φυτεύουν δικό τους σπόρο που δεν έχει καλές αποδόσεις. Τα τελευταία χρόνια δεν πάει καλά η καλλιέργεια. Όσον αφορά την συγκομιδή είχαμε κάποιες καθυστερήσεις στην συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων».

Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στις Σέρρες, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στην Καβάλα. Η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου, ενώ η συγκομιδή ξεκινά από τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου.

Αντίθετα όμως από ότι συμβαίνει στη Μεσσηνία στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια. Από τις Σέρρες ο κ. Ραφαήλ Μυρωνίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της GrecianPeanuts, δηλώνει τα εξής: «Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την καλλιέργεια και παραγωγή αράπικου φιστικιού. Κάθε χρόνο νέα στρέμματα προσθέτονται στην καλλιέργεια. Φέτος δεν υπήρξαν προβλήματα και η παραγωγή πήγε σχετικά καλά. Πριν μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συγκομιδή. Οι τιμές παραγωγού είναι στα περσινά επίπεδα γύρω στα 80 λεπτά το κιλό».

 

agrotypos.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 12
    Shares
SuperWebTricks Loading...