Εικόνα Εγκατάλειψης στο Κοιμητήριο Φιλιατρών

(φωτογραφία αρχείου)

Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν,
θα ‘ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί

Κωστής Παλαμάς, (εθνικός ποιητής)

 

Θέμα: Κοιμητήριο Φιλιατρών

Πρόσφατα επισκέφθηκα το κοιμητήριο των Φιλιατρών, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να αποθέσω λίγα λουλούδια στον τάφο συγγενικού μου προσώπου.

Διαπίστωσα ότι η κατάσταση του νεκροταφείου, για άλλη μια φορά.., παραπέμπει σε μία τριτοκοσμική χώρα, όπου κυριαρχεί η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του χώρου και κανείς στην ουσία δεν ασχολείται με την καθαριότητα, την ευταξία και την υποτυπώδη συντήρησή του.

Η εντύπωση που αποπνέει το κοιμητήριο, είναι αυτή της πλήρους και διαχρονικής  εγκατάλειψης από την δημοτική αρχή και την ΔΕ Φιλιατρών. Είναι ένας χώρος γεμάτος κατασκευαστικές αυθαιρεσίες χωρίς σχέδιο και σαφή καθορισμό των χώρων ταφής, γεμάτος σκουπίδια και καμένα πλαστικά, χορταριασμένοι από χρόνια τάφοι, μνημεία σπασμένα που έχουν γίνει κάδοι απορημάτων, απουσία πραγματικών κάδων σκουπιδιών, αδέσποτα ζώα να περιφέρονται και φυσικά νερά να αναβλύζουν/λιμνάζουν από σπασμένους αγωγούς ύδρευσης, δημιουργώντας επιπλέον εστίες μόλυνσης.

Το παραπάνω θλιβερό σκηνικό συμπληρώνεται από την χρόνια εγκατάλειψη και ανυπαρξία δημοτικής φύλαξης του χώρου, την πλήρη ασυδοσία διαφόρων ατόμων που υποτίθεται κάνουν ανεξέλεγκτα εργασίες συντήρησης σε τάφους, την κίνηση αυτοκινήτων και δικύκλων εντός των διαδρόμων του νεκροταφείου και άλλα ευτράπελα …που δεν θέλω εδώ να αναφερθώ.

Τα χάλια αυτά φυσικά δεν είναι μόνο σημερινά. Έχουν βάθος χρόνου και οι ευθύνες βαρύνουν όχι έναν αλλά πολλούς Δημάρχους & αντιδημάρχους καθώς και “εκλεγμένους συμβούλους” που είχαν στην αρμοδιότητά τους την “ευταξία” του νεκροταφείου.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει πρόβλημα χώρου. Υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας. Υπάρχει πρόβλημα αισθητικής. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Υπάρχει πρόβλημα τήρησης του κανονισμού του κοιμητηρίου για το οποίο επιτρέψτε μου να αμφιβάλω εάν υπάρχει στο Δήμο μας και εάν γνωρίζουν οι ιθύνοντες την ύπαρξή του.

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα είτε έδειξαν ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, είτε ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, είτε ασχολήθηκαν τόσο όσο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ουσιαστική λύση πάντως στο πρόβλημα δεν έδωσε κανένας μέχρι σήμερα.

Κε Δήμαρχε Τριφυλίας, πείτε μου ειλικρινά σας αρέσει  αυτή η κατάσταση του εγκαταλελειμμένου και βρόμικου νεκροταφείου Φιλιατρών;  Έχετε πραγματοποιήσει κάποια επίσκεψη για έλεγχο των κοιμητηρίων;  Ήρθατε ποτέ να δείτε από κοντά την  κατάσταση; ζητήσατε ευθύνες από τους ορισμένους αντιδημάρχους και τις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου; έχετε προγραμματίσει σχετικές μελέτες, δαπάνες και εργασίες συντήρησης ή αποκατάστασης;

Η οργή και η αγανάκτηση δεν είναι μόνο δική μου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας των δημοτών, θα πρέπει να γίνει άμεσα κάτι διότι η κατάσταση των Κοιμητηρίων αντικατοπτρίζει τον σεβασμό απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή, αλλά εκφράζει κυρίως το επίπεδο πολιτισμού και παιδείας που έχουμε σαν τοπική κοινωνία.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου αλλά και η “μελλοντική Δημοτική Αρχή” πρέπει να ενσκήψει στο ζήτημα να εφαρμόσει τον κανονισμό / νομοθεσία των κοιμητηρίων και να δώσει σταδιακά λύσεις, στα χρόνια προβλήματα.

Φιλικά

Νικόλαος Λυκούδης

Υποστράτηγος ε.α, BSc/MSc

email: nlykoudis@hotmail.com

 

 

Κοινοποίησε στο:
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •