ΕΦΚΑ: Με κωδικούς του TAXIS το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα

«Πρεμιέρα» λοιπόν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το μοναδικό ταμείο κύριας ασφάλισης για 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Δυσεπίλυτο πρόβλημα παραμένει η καθυστέρηση στην έκδοση καθοριστικών εγκυκλίων που αφορούν τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες. Όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένονται να εκδοθούν εγκύκλιοι για το συγκεκριμένο θέμα εντός των επόμενων ημερών.

 

Παράλληλα, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα. Μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζομένων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία.

 

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.

dikaiologitika.gr

Κοινοποίησε στο:
SuperWebTricks Loading...