Η Απόφαση – Ψήφισμα που επέδωσαν οι Αγρότες της Τριφυλίας στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας

Αγρότες της Τριφυλίας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Δασαρχείο της Κυπαρισσίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανάρτηση των Δασικών χαρτών.

Απέκλεισαν για λίγη ώρα τον δρόμο και στην συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών, επέδωσε Απόφαση – Ψήφισμα στον Δασάρχη με τα αιτήματά τους, ώστε να μεταφερθούν στους ανωτέρους του.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τριφυλίας, στη Γενική Συνέλευση στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που από την περασμένη Παρασκευή απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μαζική παρουσία αγροτών από τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά.

Μετά από την εισήγηση των Προέδρων των Συλλόγων, την ενημέρωση που έγινε από ειδικούς καθώς και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε με τις τοποθετήσεις των μελών και των παρισταμένων, η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

Στις περιοχές των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή των τοπικών κοινοτήτων των πρώην Δήμου Γαργαλιάνων και Φιλιατρών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα τα οποία εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται για αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Πως είναι δυνατόν να λαμβάνονται ως βάση τις Α/Φ του 1945 οι εκτάσεις αυτές που καλλιεργούνται για δεκαετίςς, να εμφανίζονται σήμερα ως δασικές και κατ’ επέκταση ως ιδιοκτησία του δημοσίου;

Ο τρόπος και οι διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών που θεσπίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο χρόνο με το Ν. 4389/2016 που προβλέπει ασφυκτική προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή ενστάσεων, προθεσμία 45 ημερών για την κύρωση των δασικών γραμμών, όπου δεν υποβληθούν ενστάσεις, θυμίζει εποχές τρομοκρατίας όχι με σωματική βία αλλά με σύγχρονα «ηλεκτρονικά όπλα» και ψυχολογικό πόλεμο, ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αγρότες θα χάσουμε τη γη που καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες.

Οι διαδικασίες αυτές είναι απαράδεκτες για τη χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική. Η ανάρτηση για την περιοχή μας είναι γεμάτη από λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη φαίνονται δασικές και πολλά άλλα.

Χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο και φοροεισπρακτικό το λεγόμενο «τέλος» που η πληρωμή του είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να υποβάλλει ένσταση. Το τέλος αυτό, όπως και η ασφυκτική προθεσμία των δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους αγρότες από το να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλαδή από το να εναντιωθούν στις μεθοδεύσεις του κράτους, που θα έχουν σαν συνέπεια εντός 45 ημερών, μετά τη λήξη της προθεσμίας να χάσουν τη γη τους.

Κατηγορούμε την Κυβέρνηση, ότι εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία επιλεκτικά, αφού με το Ν. 4280/2014 στο άρθρο 47 απαγορεύεται η «…εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια…» ενώ στο άρθρο 49 «…επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων…»

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Ζητάμε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών με σκοπό την αναμόρφωσή τους για το δασικό τους χαρακτήρα με άλλα κριτήρια και όχι με αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά με πρόσφατες. Να τροποποιηθεί ο Ν.998/1979

2. Ζητάμε την κατάργηση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων. Η υποβολή των ενστάσεων να είναι χωρίς «χαράτσι»

3. Ζητάμε να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν τη νέα ανάρτησή τους αφού αυτά έγιναν με ευθύνη της διοίκησης

4. Ζητάμε να δοθεί παράταση πάνω από έξι μήνες για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και διαδικασίες, καθώς επίσης να γίνει σωστή και κατανοητή ενημέρωση στον κόσμο.

5. Ζητάμε να μην ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι χάρτες αυτοί και γίνει αντιπαραβολή με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα χαθούν πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις.

 

 

 

 

Κοινοποίησε στο:
SuperWebTricks Loading...