Καταστροφική η φετινή χρονιά: Σε απόγνωση παραγωγοί κι ελαιοτριβείς στη Μεσσηνία

Καταστροφική είναι η φετινή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τον δάκο.

Πέρα από τη μείωση της παραγωγής, πολλά λάδια είναι υποβαθμισμένα με οξύτητες από 1 γραμμή μέχρι και πάνω από 2, με τιμή 2 ευρώ το κιλό. Παραγωγοί κι ελαιοτριβείς βρίσκονται σε απόγνωση και η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα τελειώσει πολύ νωρίς.

Χαρακτηριστικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί, είναι: Στα 2,90 ευρώ τα 5 δέκατα, στα 2,80 ευρώ τα 6 και στα 2,70 ευρώ τα 7 δέκατα. Αυτά είναι τα καλά λάδια, οι ποιότητες που θέλουν οι έμποροι – τυποποιητές κι εξαγωγείς του νομού. Από κει και πάνω, στα 2,30 ευρώ είναι ο άσος και στα 2 ευρώ από 1,3 μέχρι 2 και πιο πάνω.

Το λάδι έχει αλλάξει κατηγορία, από έξτρα παρθένο σε παρθένο στην περιοχή από Φοινικούντα και Λαχανάδα μέχρι Ακριτοχώρι, Ευαγγελισμό, Καμάρια και Μεθώνη, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

“Ούτε στα χειρότερα όνειρά μας τέτοιο προϊόν”, επεσήμανε στην “Ε” ο ελαιοτριβέας – πρώην πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης και σημείωσε: “Είναι εφιάλτης, καταστροφική αυτή η χρονιά. Μόλις τελειώσει η παραγωγή, να δούμε τι έφταιξε και του χρόνου να γίνει σωστά, έγκαιρα η δακοκτονία. Ολοι αυτοί οι επιστήμονες, οι γεωπόνοι γιατί δεν ράντισαν την 1η Ιουνίου, αλλά τον Αύγουστο; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω”.

Οσοι παραγωγοί έβλεπαν την κατάσταση και ράντισαν μόνοι τους, γλίτωσαν και έχουν λάδι με 5 και 6 δέκατα.

Η παραγωγή στην περιοχή βρίσκεται στο 70% και τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Οι παραγωγοί επισημαίνουν την κλιματική αλλαγή, πως από μεσογειακό το κλίμα μας έχει γίνει τροπικό. Παρατηρούν ότι χάθηκε η πρώτη γενιά του δάκου και η κατάσταση δεν αντιστράφηκε, ενώ πέρα από τον δάκο υπάρχει ζημιά και από το γλοιοσπόριο.

Εκτιμάται ότι το 90% των ελιών που δεν ραντίστηκαν έγκαιρα, έχει πέσει και πως από την 1η Ιουνίου έπρεπε να έχουν γίνει ψεκασμοί δακοκτονίας.

 

Γ.Σ. – eleftheriaonline.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 124
    Shares
SuperWebTricks Loading...