Μεσσηνία: Συλλήψεις για εξαπάτηση ηλικιωμένων

exapatisi

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πέντε (5) περιπτώσεις απατών και απόπειρας απάτης, στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, καθώς και στον Πύργο Ηλείας.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 47, 47 και 50 ετών, αντίστοιχα, καθώς και μία (1) 36χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Ρουμανίας, από τους οποίους ο ένας (1) 47χρονος και η 36χρονη συνελήφθησαν, χθες (5.7.2016) το μεσημέρι στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Σε βάρος όλων των ανωτέρω, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της σύστασης συμμορίας, απάτη, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απείθεια, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, πρόεκυψε ότι, οι δύο (2) 47χρονοι, ο 50χρονος και η 36χρονη, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό την διάπραξη απατών και ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παραθέτοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, προσέγγιζαν πολίτες και αφού δήλωναν ψευδώς την ιδιότητα του εφοριακού, του λογιστή κ.λ.π. και με το πρόσχημα είτε της παροχής βοήθειας για δήθεν τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη συγγενικό τους πρόσωπο, είτε οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντόπισαν τον ένα 47χρονο και την 36χρονη, χθες (5.7.2016) το πρωί στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και προσπάθησαν να τους ελέγξουν.

Στην προσπάθεια τους αυτή, οι ανωτέρω αρνήθηκαν τον έλεγχο και τράπηκαν σε φυγή με όχημα, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό την ασφάλεια της συγκοινωνίας, ενώ λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και συνελήφθησαν.

Όπως προέκυψε, από την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της συμμορίας, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν και τις παρακάτω περιπτώσεις απατών και απόπειρας απάτης.

 • Την 25.5.2016, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, προσέγγισαν ηλικιωμένο ημεδαπό και με το πρόσχημα οικονομικής εκκρεμότητας συγγενικού του προσώπου, του απέσπασαν χρήματα.
 • Την 14.6.2016, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, προσέγγισαν ηλικιωμένη ημεδαπή και με το πρόσχημα οικονομικής εκκρεμότητας συγγενικού της προσώπου, της απέσπασαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
 • Την 15.6.2016, στον Πύργο Ηλείας, προσέγγισαν ηλικιωμένη ημεδαπή και με το πρόσχημα οικονομικής εκκρεμότητας συγγενικού της προσώπου, της απέσπασαν χρήματα.
 • Την 24.6.2016, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μετέβησαν στην οικία ηλικιωμένης ημεδαπής και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη συγγενικό της πρόσωπο, αποπειράθηκαν να της αποσπάσουν χρήματα.
 • Την 1.7.2016, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μετέβησαν στην οικία ηλικιωμένης ημεδαπής και με το πρόσχημα οικονομικής εκκρεμότητας συγγενικού της προσώπου, της απέσπασαν χρήματα και κοσμήματα.

Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα και χρυσαφικά, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -4.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, στην κατοχή του 47χρονου και της 36χρονης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -290- ευρώ και πέντε (5) LEV Ρουμανίας, ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ κατασχέθηκε και το ανωτέρω όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τους και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Κοινοποίησε στο:
 • 5
  Shares
SuperWebTricks Loading...