Ντομάτα θερμοκηπίου: 70 λεπτά μέχρι 1 ευρώ στην Μεσσηνία! Tuta absoluta και αλευρώδης βασικοί εχθροί της καλλιέργειας

 

tomates-therm

Από 70 λεπτά μέχρι 1 ευρώ πουλάνε αυτή την εποχή τις ντομάτες θερμοκηπίου οι παραγωγοί της Μεσσηνίας. Στην Πρέβεζα οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 65 λεπτά το κιλό, με τη μεγάλη μάζα του προϊόντος να φεύγει στα 50-60 λεπτά. Στην περιοχή της Ιεράπετρας στα περισσότερα θερμοκήπια ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο Τυμπάκι έγινε η πρώιμη φάση της φύτευσης και τις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της φύτευσης του Αυγούστου. Πάντως πολλοί παραγωγοί φαίνεται να εγκαταλείπουν την ντομάτα λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας. Φέτος υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την Tuta absoluta σε σχέση με πέρσι. Όμως ο αλευρώδης έχει αρχίσει να γίνεται πιο επιθετικός. «Μπαίνει πιο δυναμικά στα θερμοκήπια και φαίνεται να είναι πιο ιοβόλος», δηλώνουν οι γεωπόνοι.

 
Μεσσηνία
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζωγόπουλο, παραγωγό θερμοκηπιακής επιτραπέζιας τομάτας, από την Κυπαρισσία, «αυτή την εποχή βρισκόμαστε στα στάδιο της συγκομιδής. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 1 ευρώ το κιλό (συσκευασμένα). Η συγκομιδή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η μειωμένη κατανάλωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Από την Tuta absoluta δεν είχαμε πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Παρουσιάστηκαν μόνο στα πρώιμα στάδια της καλλιέργειας».

Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής. Από αυτή την εβδομάδα μέχρι περίπου στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος της συγκομιδής. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 70 – 75 λεπτά το κιλό (συσκευασμένα σε χαρτόκουτα). Tuta absoluta και αλευρώδη είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια στην περιοχή. Αυτή την εποχή όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα».

Κρήτη
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, «αυτή την εποχή ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις. Ακόμη δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν κάποια έξαρση στην Tuta absoluta. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου για τις πρώιμες ντομάτες και από τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει ο κύριος όγκος της παραγωγής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Εκτός Εποχής Κηπευτικών» κ. Πέτρος Μαχαιράς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα θερμοκήπια έχουν ολοκληρώσει τις φυτεύσεις. Οι ντομάτες δεν είναι όπως τα αγγούρια και οι πιπεριές που πρέπει να φυτευτούν συγκεκριμένη εποχή. Πάντως από μια πρώτη εικόνα που έχω από τα θερμοκήπια, βλέπω να υπάρχει μια στροφή των παραγωγών από την ντομάτα στις πιπεριές. Από την Tuta absoluta δεν φαίνεται να υπάρξει πρόβλημα, αφού οι παραγωγοί έμαθαν να την αντιμετωπίζουν με κάποια νέα σκευάσματα και με βιολογικούς τρόπους (έντομα κ.α.). Την ερχόμενη Άνοιξη θα δούμε αν θα υπάρξει έξαρση».

Ο κ. Γιώργος Κοϊνάς, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Το νησί», δήλωσε ότι «κάποιοι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει τις φυτεύσεις, ενώ ένας μεγάλος αριθμός θα τις ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Υπάρχουν μικρές ποσότητες ντομάτας στα δημοπρατήρια. Η πλειοψηφία των παραγωγών στην Ιεράπετρα φυτεύουν στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν την συγκομιδή από τον Ιανουάριο και να την ολοκληρώσουν μέχρι αρχές Ιουλίου. Το καλοκαίρι γίνονται οι απολυμάνσεις εδάφους. Στη συνέχεια περιμένουν να πέσουν οι θερμοκρασίες για να αρχίσουν οι φυτεύσεις».

Μιλήσαμε επίσης με γεωπόνους από τον Α.Σ. Νότος, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι «αυτή την εποχή βρισκόμαστε στη φύτευση της ντομάτας. Εμείς κάνουμε πιο όψιμες φυτεύσεις σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή και αναμένεται να έχουν «κορυφωθεί» αυτή την εβδομάδα. Είναι ακόμη νωρίς να πούμε για το αν θα υπάρξει πρόβλημα από την Tuta absoluta. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στις καλλιέργειες της περιοχής Ιεράπετρας».

Ο κ. Γιώργος Νικολούδης, Γεωπόνος στον Α.Σ. Τυμπακίου, τόνισε τα εξής: «αυτή την εποχή είμαστε στα μέσα της δεύτερης φύτευσης ντομάτας. Η πρώτη γίνεται τον Αύγουστο, η δεύτερη τον Οκτώβριο και η τρίτη τον Ιανουάριο. Έχει γίνει η πρώιμη φάση της φύτευσης και τις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί. Η συγκομιδή της φύτευσης του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο. Μέχρι στιγμής η Tuta absoluta είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην την ευνόησαν. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να την δούμε πιο δυναμική. Αυτή την εποχή όμως ξεκινά ο αλευρώδης να γίνεται πιο επιθετικός. Μπαίνει πιο δυναμικά στα θερμοκήπια και φαίνεται να είναι πιο ιοβόλος. Πάντως είναι αντιμετωπίσιμος αλλά οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν».

 
Πρέβεζα
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέλος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας κ. Αλέξης Τσαπάρας: «το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε με την Tuta στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε πολύ μικρότερη έκταση προσβολών και εκτιμούμε ότι αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη πληθυσμών ενός φυσικού εχθρού, ενός αρπακτικού (Νεζιντιόκορις) που υπάρχει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον παραγωγό θερμοκηπιακής τομάτας από την Πρέβεζα κ. Γιάννη Σολδάτο: «οι φυτεύσεις  ξεκίνησαν φέτος από μέσα Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα με την Τuta εξαιτίας της παρουσίας πληθυσμών ενός ωφέλιμου εντόμου. Πριν από δέκα ημέρες ωστόσο υπήρξε μια έξαρση της Tuta αλλά φροντίσαμε να ραντίσουμε  με σκευάσματα τα οποία είναι ελαφριά και δεν σκοτώνουν το ωφέλιμο. Έχουν γίνει σεμινάρια, έχουμε ενημερωθεί επανειλημμένα και πλέον αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 65 λεπτά / κιλό με τη μεγάλη μάζα του προϊόντος να φεύγει στα 50-60 λεπτά. Για τον αγρότη τη Φθινόπωρο, όπου είναι και μειωμένες οι αποδόσεις, μια ικανοποιητική τιμή είναι τα 60-65 λεπτά ωστόσο αν συνυπολογίσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και την αυξημένη φορολογία μια καλή τιμή θα ήταν πάνω από 90 λεπτά. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι η καλλιέργεια μειώνεται, καθώς αρκετοί παραγωγοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα για να συντηρήσουν τα θερμοκήπιά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε καλλιέργειες μικρότερου κόστους, όπως πατάτα και πιπεριά».

 

agrotypos.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 7
    Shares
SuperWebTricks Loading...