Ν. Λυκούδης: Το παράδοξο του νόμου Κλεισθένη

Το παράδοξο του νόμου Κλεισθένη

Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω

Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των πολιτών  (Πλάτων)

 

Ομαλά ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών και οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στον Β΄ γύρο στις 02 Ιουν, για να εκλέξουν Δήμαρχο ή και περιφερειάρχη. Επί της ουσίας ο Β΄ γύρος του “νόμου Κλεισθένη” δεν έχει καμία βαρύτητα αναφορικά με την διαμόρφωση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), αλλά αποκλειστικό σκοπό, να αποφασίσουν οι πολίτες τον επικεφαλής του ΔΣ και το ποιος θα ονομάζεται τελικά  “Δήμαρχος Τριφυλίας” (ρητορικό ερώτημα: αφού έχουμε απλή αναλογική, γιατί δεν βγαίνει ο δήμαρχος από τον Α΄γύρο..;;)

Ο Β’ γύρος μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα του δήμου μας, δεδομένου ότι  υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκλεγεί ο 2ος με τους λιγότερους δημοτικούς  συμβούλους… άρα να έχουμε ένα δήμαρχο που έχει εκλέξει 5 συμβούλους και στην  αντιπολίτευση αυτόν με τους 7 συμβούλους.

Αυτό θα λέγεται: “Το παράδοξο του νόμου Κλεισθένη” ή αλλιώς (δημοκρατικές  διαδικασίες.. με αριστερό πρόσημο)  Η νέα εκλογική νομοθεσία, εμφανίζει ήδη τα πρώτα ορατά προβλήματα στο Δήμο,  δεδομένης της υφιστάμενης πολυδιάσπασης των δημοτών και των εκλεγμένων  συμβούλων, αφού οι 8 υποψήφιοι για την δημαρχία ωθούμενοι πιθανώς από προσωπικές ή κομματικές επιδιώξεις, δεν μπόρεσαν να έλθουν προεκλογικά σε έγκαιρη πολιτική συνεννόηση και καταλυτικές συνεργασίες.

Η πρώτη εφαρμογή του Κλεισθένη προξένησε τα “γνωστά αντιδημοκρατικά φαινόμενα” οι σύμβουλοι του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού να εκλέγονται με περισσότερα ψηφοδέλτια από τον σύμβουλο του τελευταίου με διαφορές της τάξεως των 100-­‐130 ψηφοφόρων δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στους τελευταίους..(sic).  Εκλέχθηκαν σύμβουλοι με 90-­‐100 σταυρούς ενώ άλλοι που έλαβαν 500-­‐700 σταυρούς,  έμειναν εκτός του νέου ΔΣ !!!

Η “επόμενη ημέρα” διαφαίνεται αρκετά προβληματική και ίσως σκοτεινή αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν θα έχει πλειοψηφία, ενώ στο ΔΣ θα απαιτούνται συνεργασίες 3, ίσως και 4 συνδυασμών…γεγονός που ευνοεί τις μυστικές συμφωνίες.

Το δεδομένο για την ώρα είναι ότι με τον νέο εκλογικό νόμο όλοι οι προεκλογικοί  συνδυασμοί επέτυχαν τον “αρχικό στόχο” να “εκπροσωπούνται αναλογικά” στο νέο ΔΣ,  ικανοποιώντας σε ένα ποσοστό τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις κρυφές επιδιώξεις αλλά και την υστεροφημία των επικεφαλής, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Το ζητούμενο πλέον για τους πολίτες είναι τι θα πράξουν οι “δημοτικοί συνδυασμοί”  που έμειναν εκτός της τελικής μάχης και αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση των 2  υποψηφίων του Β΄γύρου για συνεργασίες.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών, μέχρι σήμερα, προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους, αναφορικά με το ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξουν, ενώ αρκέσθηκαν σε ουδέτερες και ευχαριστήριες δηλώσεις του τύπου : (….δώσαμε ένα  τίμιο και έντιμο αγώνα.. σε περιβάλλον πόλωσης και διαφόρων τοπικιστικών συμφερόντων,…. ένας μεγάλος αριθμός πολιτών μας τίμησε με την ψήφο του,… τους  οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς,….παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας,….τηρούμε  αποστάσεις και ουδετερότητα…. συνεχίζουμε τη μάχη μέσα στο νέο ΔΣ….μπλά..  μπλά..μπλά (αυτό στη πολιτική λέγεται….ξύλινη γλώσσα και όχι καθαρές πολιτικές θέσεις που να εκφράζουν τους δημότες που τους τίμησαν με την ψήφο τους…)

Τα υποκριτικά και οδυνηρά για τη χώρα μας φαινόμενα, που ζήσαμε πρόσφατα στο Εθνικό κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να αλλάζουν κοινοβουλευτικές ομάδες ή ταυτόχρονα να ανήκουν σε δυο διαφορετικές παρατάξεις, θα είναι μάλλον πρότυπα για αυτά που είναι πιθανόν να συμβούν στο “νέο ΔΣ”, όταν πλέον το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις χωρίς καθαρές πλειοψηφίες και με “ορεξάτους  καιροσκόπους”, που θα διεκδικούν διάφορα ανταλλάγματα για μια θετική ψήφο….

Το μήνυμα που θα έπρεπε να στέλνει ο «Κλεισθένης» στους νεοεκλεγμένους, δεν είναι  μόνο η συνεργασία για να παρθεί μια απόφαση στο ΔΣ, αλλά η ανάγκη να δημιουργηθούν στιβαρά αποτελεσματικά και λειτουργικά δημοτικά συμβούλια.Η  ανάγκη να συνεργασθούν οι αιρετοί με εντιμότητα και ηθική, με αρχές και αξίες, που  δεν θα μπαίνουν σε καθεστώς συναλλαγής και δεν θα μπλοκάρουν τα αυτονόητα, αν  δεν εξυπηρετηθούν.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι οι υποψήφιοι των τελευταίων δημοτικών εκλογών, έχουν στο υποσυνείδητό τους προτεραιότητα, την προκοπή και την πρόοδο αυτού του τόπου που ονομάζεται “Δήμος Τριφυλίας”, θα πρότεινα να αναλύσουν και αφουγκρασθούν τα  μηνύματα των εκλογών αλλά και των “καιρών”, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να  προκαλέσουν υγιείς συνεργασίες, προκειμένου ο Δήμος Τριφυλίας την επόμενη τετραετία, να προχωρήσει μπροστά με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς.

 

Φιλιατρά 31 Μαϊ 2019

  Φιλικά

Νικόλαος Λυκούδης
Υποστράτηγος ε.α. BSc/MSc

 

 

Κοινοποίησε στο:
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •