Οι γιορτές του Πάσχα έφεραν προσωρινή άνοδο στην τιμή παραγωγού για το αγγούρι και τη ντομάτα θερμοκηπίου

Προσωρινά αυξημένη είναι η τιμή παραγωγού για το αγγούρι θερμοκηπίου, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα εν όψει των γιορτών του Πάσχα.

Στην Τριφυλία, η τιμή παραγωγού για το αγγούρι διπλασιάστηκε αυτή τη βδομάδα, φτάνοντας τα 60 λεπτά το κιλό, λόγω και της μείωσης των στρεμματικών αποδόσεων.

Στην Κρήτη η τιμή παραγωγού έφτασε μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την τιμή τους προηγούμενους μήνες που έφτανε μέχρι και 70 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τη ντομάτα, οι τιμές φτάνουν ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό στην Τριφυλία και στην Κρήτη.

Πελοπόννησος
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών θερμοκηπίου στην περιοχή και αυτές τις ημέρες ξεκινά και η συγκομιδή ντομάτας. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα με αγγούρια και άλλα τόσα με ντομάτες. Στα αγγούρια η ποιότητα είναι εξαιρετική αν και έχουμε μείωση στις αποδόσεις», οι οποίες κυμαίνονται αυτή την περίοδο στο 1 τόνο/ στρέμμα τη βδομάδα.

Από την πλευρά του ο παραγωγός από Τριφυλία κ. Κυριάκος Λατάνης τόνισε ότι «οι καταναλωτές βρίσκουν το προϊόν στις αγορές αυτή την εποχή σε τιμή που κυμαίνεται στα 1,20-1,30 ευρώ το κιλό». Ωστόσο, η τιμή παραγωγού την τελευταία βδομάδα κυμαίνεται στα 60 λεπτά το κιλό (ή 30 λεπτά το τεμάχιο).

Η τιμή αυτή, μάλιστα, είναι αυξημένη σε σχέση με την τιμή που λάμβαναν οι παραγωγοί στην περιοχή της Τριφυλίας πριν από μια βδομάδα, η οποία έφτανε μόλις τα 30 λεπτά το κιλό (ή 15 λεπτά το τεμάχιο).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», κ. Αλεξανδρόπουλο, «η αύξηση της τιμής οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, κατά 50%, σε σχέση με πέρσι στην περιοχή, λόγω της παρατεταμένης συννεφιάς που επικράτησε το Μάρτιο. Στην αύξηση των τιμών συμβάλλει και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης λόγω Πάσχα».

Πέρα από την ελληνική αγορά το προϊόν διατίθεται και στις χώρες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλου, «έχουν ξεκινήσει ήδη οι εξαγωγές αγγουριών κυρίως προς Βουλγαρία, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγωγές». Στις αγορές αυτές το ελληνικό προϊόν ανταγωνίζεται την παραγωγή που προέρχεται από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία.

Όσο αφορά την ντομάτα, «η συγκομιδή ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα και λόγω Πάσχα υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει η κύρια συγκομιδή της παραγωγής», όπως πρόσθεσε ο κ. Λατάνης.

«Η τιμή παραγωγού για τις λίγες ποσότητες που διατίθενται αυτή τη στιγμή φτάνει το 1 ευρώ το κιλό και είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση τα 1,10-1,20 ευρώ το κιλό που έλαβαν οι παραγωγοί την ίδια εποχή πέρσι», σύμφωνα με τον κ. Σεκλό, παραγωγό από την Κυπαρισσία.

Κρήτη
Στην Κρήτη η θερμοκηπιακή καλλιέργεια του αγγουριού συγκεντρώνεται στην περιοχή της Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου. Όπως επισήμανε ο κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Το νησί», «τέλη Απρίλη ολοκληρώνεται η συγκομιδή αγγουριού. Οι παραγωγοί είναι ευχαριστημένοι καθώς δεν αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα ασθενειών και εχθρών ενώ η τιμή κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα (μέχρι και 70 λεπτά το κιλό) καθ’όλη τη διάρκεια της συγκομιδής.

Αυτή την περίοδο, εν όψει των γιορτών του Πάσχα, η τιμή παραγωγού ανέβηκε, φτάνοντας και το 1 ευρώ το κιλό. Πέρα από τη αυξημένη απορρόφηση στην εγχώρια αγορά, αύξηση σημειώνεται και στις εξαγωγές. Πάνω από το 50% της παραγωγής μας απορροφάται από τις Βαλκανικές χώρες».

Σε ότι αφορά τη θερμοκηπιακή ντομάτα, «η προσωρινή αύξηση της τιμής παραγωγού στην Κρήτη, η οποία αυτή τη βδομάδα φτάνει το 1 ευρώ το κιλό, δεν αρκεί για να νιώθουν οι παραγωγοί ικανοποιημένοι από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, δεδομένου ότι η τιμή παραγωγού κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από την έναρξη της συγκομιδής. Τα 30 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έσοδα για εισροές από τους παραγωγούς. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη αν λάβουμε υπόψη και τη δυσβάστακτη φορολογία», όπως επισήμανε ο κ. Χαλκιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κουντούρας» στο νομό Χανίων.

 

Πηγή: agrotypos.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 15
    Shares
SuperWebTricks Loading...