Προειδοποίηση για μεσογειακό κυκλώνα με 12 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο

Για μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα στο νότιο τμήμα του Ιονίου Πελάγους, την Παρασκευή, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το βαρομετρικό χαμηλό είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού».

Η meteo επισημαίνει πως η προγνωσιμότητα του κυκλώνα είναι «μικρή» ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.

Το σύστημα αναμένεται πάντως να «εξασθενήσει σημαντικά» καθώς θα πλησιάζει την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, γνωστοί με το όνομα Medicanes – από την σύνθεση των αγγλικών λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes» είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζονται μια ή δύο φορές στην Μεσόγειο.

Η έντασή τους ωστόσο είναι πολύ μικρότερη των αντίστοιχων τροπικών κυκλώνων.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη, τέτοιου τύπου συστήματα εμφανίζονται στη Μεσόγειο από το 1947 με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τον Σεπτέμβρη. Συνολικά έχουν καταγραφεί 107.

Σημειώνει πως τα προγνωστικά δεδομένα από την Παρασκευή και μετά δείχνουν να σχηματίζεται ένα χαμηλό που στροβιλίζεται. Τα περισσότερα Medicanes έχουν ακτίνα 70 με 200 χιλιομέτρων , διαρκούν από 12 ώρες έως πέντε ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού διεξάγονται μόνο τα δρομολόγια με πλοία συμβατικού τύπου. Δεν πραγματοποιούν δρομολόγια τα υδροπτέρυγα.

Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια της γραμμής Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και Παχη Μεγάρων – Φανερωμένης – Σαλαμίνας.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο – Αντίρριο, Πρίνος – Καβάλα Αγία Μαρίνα -Νέα Στείρα, Αρκιτσα- Αιδηψος και Βόλος – Σποράδες.

skai.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 55
  •  
  •  
  •   
  •   
  •