Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 από τις 10.30 ως τις 17.00 με εισηγητή το Νίκο Ζουρνατζίδη, ερευνητή, συγγραφέα και χοροδιδάσκαλο της παράδοσης του Πόντου.

Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι:

«ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Ο Νίκος Ζουρνατζίδης γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, το Νοέμβριο του 1947. Γνώρισε το χορό από τα πρώτα βήματα της ζωής του στο χωριό του που ήταν αμιγώς ποντιακό. Από το 1964 ως το 1979 είναι χορευτής ή και χοροδιδάσκαλος στη «Λέσχη Ποντίων Καβάλας», στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», στον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών» και στο θέατρο της «Δόρας Στράτου».

Από το 1973 άρχισε έρευνα για τη συλλογή και καταγραφή όλων των ποντιακών χορών. Η έρευνα αυτή έχει εκδοθεί με τον τίτλο: «Συμβολή στην έρευνα του ποντιακού χορού» και περιλαμβάνει τέσσερα cds: «Τραγούδια και σκοποί του Πόντου» και τέσσερα dvds: «Χοροί του Πόντου». Δίδαξε στο Λύκειο Ελληνίδων, στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής και εξακολουθεί να διδάσκει σε ποντιακούς και μη συλλόγους στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με βάση τη δική του έρευνα, έγινε από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας η καταγραφή της χορευτικής ποντιακής μουσικής όλων των περιοχών με όλα της τα μουσικά όργανα. Το 1993 μαζί με παλιούς χορευτές δημιούργησε το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αργώ», που μετονομάστηκε σε «Σέρρα». Είναι το πρώτο χορευτικό συγκρότημα, χρησιμοποίησε πιστά αντίγραφα των ποντιακών ενδυμασιών με όλα τους τα κοσμήματα, τα εξαρτήματα, με παραδοσιακά γυναικεία χτενίσματα και ανδρικά κεφαλοδεσίματα, ενώ χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του όλα τα μουσικά ποντιακά όργανα και πάντα συνοδεύεται από τραγουδιστές. Τιμήθηκε το Μάιο του 2003 από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας για την έμπρακτη προσφορά του στη δημοσιοποίηση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και το Μάρτιο του 2008 από το «Ψωμιάδειον Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού» για την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του στην ποντιακή παράδοση.   Έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου». Το βιβλίο αυτό διδάσκονταν στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Το 2005 κατέγραψε 17 παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονταν στον Πόντο. Τέλος, ήταν ο εμπνευστής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πρώτου «Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Πολιτισμού» που έγινε στην Αθήνα 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Στη λύρα και το τραγούδι θα είναι ο Ανέστης Ιωακειμίδης και στο νταούλι ο Περικλής Κατσώτης.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί υλικό του σεμιναρίου (υλικό για τους χορούς και μουσική) και βεβαίωση συμμετοχής.

Θα προσφερθεί καφές, γλυκά, νερό και φαγητό. Μετά το σεμινάριο θα ακολουθήσει γλέντι.

Στο σεμινάριο μπορούν να πάρουν μέρος εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, δάσκαλοι χορού και χορευτές. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι 30 Μαρτίου με αίτημα του ενδιαφερομένου στο e-mail: pantelakivivi1@gmail.com. Η συμμετοχή για κάθε μέλος είναι 30 € (κατάθεση στο λογαριασμό ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: ΑΡ. ΛΟΓ.: 6348-040030-687, ΙΒΑΝ: GR51 0171 3480 0063 4804 0030 687).

Πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο δίδονται από την πρόεδρο του Συλλόγου Παντελάκη Βιβή στο τηλέφωνο 6972297936 και από το δάσκαλο χορού Άρη Θεοδωρόπουλο στο τηλέφωνο 6938918470.

Καλούμε λοιπόν όσους αγαπούν την παράδοση και το λαϊκό μας πολιτισμό να λάβουν μέρος στο σεμινάριο.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ             ΚΩΤΣΑΚΗ ΜΑΡΘΑ

 

Κοινοποίησε στο:
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
Σύντομες Ειδήσεις
Διακοπή νερού και την Παρασκευή στα Φιλιατρά! Την κατανόηση των κατοίκων ζητά ο Δήμος https://t.co/FQeeottn4p
h J R
Πωλείται ελαιοπερίβολο στα Φιλιατρά https://t.co/1FcciWZkwN
h J R
Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Υπουργό για τα προβλήματα στις καλλιέργειες https://t.co/P1loz6jOXm
h J R
Συνάντηση Λεβεντάκη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλία Αξιοτόπουλο για την παραβατικότητα στην Τριφυλία https://t.co/jH2MA0idFj
h J R
Μεσσηνία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δρούσαν με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματι… https://t.co/oTswV5a2nL
h J R