Σθεναρό «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από τους εμπορικούς συλλόγους της Τριφυλίας

 

Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της Τριφυλίας για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα καταστήματα στην Τριφυλία, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο νόμο που καταργεί την κυριακάτικη αργία.

Φιλιατρά
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Κώστας Σαρματζής, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε ότι, «Ο Εμπορικός σύλλογος Φιλιατρών είναι κάθετα αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν πιστεύουμε ότι τέτοια μέτρα θα φέρουν την ανάπτυξη και θα τονώσουν την αγορά, αυτά είναι αστεία πράγματα. Όλα αυτά εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλωστε δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο σε μικρές κοινωνίες, όπου ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να ψωνίσει από τα τοπικά μαγαζιά καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στο όνομα της ανάπτυξης η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανοίγοντας τις Κυριακές, ενώ παράλληλα έχει πνίξει με έξοδα τον μικρό επαγγελματία φτάνοντας τους φόρους έως και 80%. Σε μια εποχή μάλιστα που ο καταναλωτής έχει χάσει μεγάλο μέρος της καταναλωτικής του δύναμης λόγω συνεχόμενων περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και υπερφορολόγησης.

Είναι βέβαιο – καθ’ ότι είναι βασικός κανόνας της επιστήμης των οικονομικών ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στη φοροδιαφυγή – ότι κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να αντέξει 70% και 80% φορολογία και ασφάλιση χωρίς να φοροαποφύγει, το λέω εγώ, ή να μετακυλήσει μέρος του φόρου στην τιμή. Αν το κράτος καταφέρει να πατάξει την φοροαποφυγή, μοιραία ο επαγγελματίας μη έχοντας άλλη λύση θα μετακυλήσει μέρος των βαρών που του επιβάλλονται στην τιμή. Και πώς θα το δεχθεί αυτό ο καταναλωτής που δεν έχει να φάει πλέον; Ειδικά όταν εντέχνως όλη την ημέρα τα πουλημένα κανάλια της διαπλοκής εδώ και χρόνια λένε στον κόσμο ότι οι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες και αλήτες.

Δεν λέμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά να υπάρχει ρεβανσιστική πολιτική και να μην εξηγούν στον κόσμο ότι δεν έχει μετακυλισθεί στην τιμή όλη αυτή η φορολογική λαίλαπα και να στοχοποιούν συνεχώς τον μικροεπαγγελματία φέρνοντάς τον σε αντιπαράθεση με τον καταναλωτή, αυτό είναι απαράδεκτο. Μοιραία λοιπόν οδηγούμαστε σε σύγκρουση κοινωνικών ομάδων. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι σχέδιο όλο αυτό, το διαίρει και βασίλευε δηλαδή, ας ασχοληθεί με αυτά τα σημαντικά προβλήματα της αγοράς και ας αφήσει τις Κυριακές τα καταστήματα κλειστά.

Ο Εμπορικός σύλλογος Φιλιατρών, λοιπόν, καλεί τα μέλη του να μην ανοίξουν ούτε αυτή την Κυριακή, όπως έκαναν άλλωστε και τις προηγούμενες φορές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Επίσημα, σαν σύλλογος, δεν θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των ιδιωτικών υπαλλήλων Μεσσηνίας, όμως έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας και να ξέρουν ότι είμαστε μαζί τους».

Γαργαλιάνοι
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Διονύσης Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε ότι, «Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων δε συμφωνεί με το άνοιγμα των Κυριακών. Τις Κυριακές δεν ανοίγουν τα καταστήματα της περιοχής μας. Η πλειοψηφία των καταστημάτων υποστηρίζει το όχι! Ο Σύλλογος, ωστόσο, δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την κινητοποίηση στην Καλαμάτα, αλλά τα καταστήματά μας θα είναι κλειστά».

Κυπαρισσία
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Αβδάλας, μάς ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, η οποία έχει ως εξής: «Με αφορμή την ψήφιση του νόμου που οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και εν όψει των κινητοποιήσεων που έχουν αναγγελθεί για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, σας γνωρίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, όπως και όλος ο εμπορικός κόσμος, ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις πάγιες θέσεις και τον αγώνα μας για τη διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας απέναντι στα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.

Η απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας έχει αποτύχει και δεν έχει αποδεδειγμένα να προσφέρει τίποτα στους συναδέλφους εμπόρους.

Η Ομοσπονδία μας καλεί όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους – Μέλη της και όλους τους συναδέλφους εμπόρους και επιχειρηματίες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 16-7-2017, ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποδόμησης του εγχειρήματος για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς του ανοίγματος των τριών Κυριακών (Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και Κυριακή των Βαΐων) καθώς και για την συνταγματική κατοχύρωση της αργίας των υπόλοιπων Κυριακών, όπως και για την επιβίωση και την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθόσον όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι μεγαλύτερη ύφεση, οικονομική κρίση στην αγορά και αύξηση της ανεργίας».

 

Του Ηλία Γιαννόπουλου – Θάρρος

 

 

Κοινοποίησε στο:
  • 13
    Shares
SuperWebTricks Loading...