Στην Τριφυλία τίμησαν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Χιλιάδες πιστοί, περισσότεροι από προηγούμενες χρονιές, από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιφέρεια της Τριφυλίας, την παραμονή κυρίως αλλά και σήμερα, ανήμερα της εορτής, συνέρρευσαν μαζικά στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη της Παναγίας και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα.

Χθες παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχονος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου, ενώ έγινε Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, υπό τον Αρχιμουσικό Παναγιώτη Φωτεινέα.

Σήμερα, ανήμερα της εορτής της Παναγίας, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό.
Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Στις θρησκευτικές τελετές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Κατσούλας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακός σύμβουλος, Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου και ο γενικός γραμματέας του δήμου Τριφυλίας, Γιώργος Φιλντίσης.

Στο δρόμο του Αγρίλη, διεξήχθη η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

Οι πιστοί, την παραμονή, αφού προσκύνησαν την Ιερά Εικόνα και άναψαν ένα κεράκι στη Χάρη της Παναγιάς, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, κάνοντας τη βόλτα τους, όπως επίσης την παραμονή καθώς και ανήμερα της εορτής, να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στο στα καφέ και εστιατόρια του Αγρίλη Φιλιατρών.

 

Του Ηλία Γιαννόπουλου – tharrosnews.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 96
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
SuperWebTricks Loading...