Τα αρχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνουν το αφορολόγητο των αγροτών

 

Eίτε ο φορολογούμενος προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση κατ’ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είτε όχι, η εκκαθάριση της δήλωσης πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αντίστοιχο των Οικονομικών.

Ως αποτέλεσμα αυτού οι κωδ.037-038 θα είναι προσυμπληρωμένοι, εξασφαλίζοντας το ποιοι είναι οι δικαιούχοι που πρέπει να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου. Αυτό αναφέρει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, με αφορμή ερωτήματα για τη φορολογία των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν «φαίνονται» κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά είναι, υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με επιφύλαξη, καθώς διαπίστωσαν ότι οι κωδικοί 037-038 του πίνακα 2 των αναρτηθέντων στους λογαριασμούς τους στο σύστημα taxisnet ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε1 δεν έχουν ακόμη προσυμπληρωθεί ώστε να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τον περασμένο Ιούλιο την οδηγία να προσέλθουν και να προσκομίσουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. (εντός 90 ημερών από τις ημερομηνίες που υπέβαλαν τις δηλώσεις με επιφύλαξη) βεβαιώσεις από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνησή τους αυτή θα αρκούσε για να γίνει ορθά η εκκαθάριση των δηλώσεών τους και να τους αναγνωριστούν η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και κατ’ επέκταση και οι εκπτώσεις φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Τώρα, η ΑΑΔΕ, με νέα εγκύκλιο ξεκαθαρίζει ότι, είτε ο φορολογούμενος προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση κατ’ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είτε όχι, η εκκαθάριση της δήλωσης πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αντίστοιχο των Οικονομικών.

 

Πηγή: agronews.gr

 

 

Κοινοποίησε στο:

 

Μαραθόπολη: Press container ανακύκλωσης τη μία μέρα, «χύμα» σκουπιδαριό τις επόμενες… https://t.co/2zDnnxuPFF

SuperWebTricks Loading...