«Το Παιδί με τα γυαλιά»… σαν σήμερα στα Φιλιατρά

 

του Γιώργου Χριστοδούλου

«Το Παιδί με τα γυαλιά»

+ Σαν σήμερα 3 Αυγούστου «έφυγε» από την ζωή ο Γιώργος Αβραμέας.

Το λαικό τραγούδι, η μεγάλη επιτυχία του Στράτου Διονυσίου «Το παιδί με τα γυαλιά» που όλοι χρόνια τώρα τραγουδάμε, έχει γραφτεί για τον 19χρονο Γιώργο Αβραμέα.

Μιλώ για πρώτη φορά για το πως γράφτηκε το τραγούδι αυτό, γιατί κανένας δεν ξέρει την αληθινή ιστορία του τραγουδιού.

Πέρασαν χρόνια πολλά, ποτέ δεν είπα την αληθινή, τραγική ιστορία του τραγουδιού, πως γράφτηκε το λαικό αυτό τραγούδι που ακούμε από τον Στράτο Διονυσίου, «»Το παιδί με τα γυαλιά «».

Είναι θεωρώ τιμή, έστω και αργά για τον αγαπημένο μου Γιώργο, για το όνομά του και για την μνήμη του, εκεί που πλέον τώρα πια υπάρχει και βρίσκεται.

Χρόνια τώρα, βλέπω πολλούς να ρωτούν να μάθουν για το τραγούδι, ακόμα και απ` το διαδίκτυο, πια είναι η ιστορία του τραγουδιού, και άλλοι να μιλούν για κάποιες αναληθείς ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με το τραγούδι και την αλήθεια του.

Η Σιωπή του Θανάτου
Πέρα από το θάνατο του Γιώργου του Αβραμέα που σημάδεψε μία εποχή στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Φιλιατρά, ήρθε εκείνο το τραγούδι, που σταμάτησε το χρόνο και σφράγισε για πάντα στη θύμηση μας το θάνατο του, για να ανατρέψει έτσι, αυτό που ορίζει η ζωή, τη λήθη και τη μοναξιά στο παρελθόν, ότι περνάει χάνεται και ότι φεύγει ξεχνιέται.

Και εσύ, ακουμπισμένος τώρα σε μιά γωνιά, φέρνεις στο μυαλό σου εκείνο το παιδί με τα γυαλιά, που έδωσε την παραγγελιά και άναψε τσιγάρο, για να χορέψει το δικό του ζεϊμπέκικο, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή το χάρο, το βλέπεις να χορεύει και ανατριχιάζεις, και αυξάνονται οι σφυγμοί της καρδιάς σου, καθώς το ζεϊμπέκικο του συνεχίζεται χρόνια τώρα, και θα συνεχίζεται για πάντα, γιατί η μουσική είναι έρωτας και το τραγούδι πάθος, είναι στο σπαραγμό σου και στις δύσκολες στιγμές σου το παυσίπονο στην ψυχή σου, είναι το καταφύγιό σου.

Στα Φιλιατρά
Η ιστορία λοιπόν του τραγουδιού ξεκινάει το καλοκαίρι 3 Αυγούστου του 1983, όταν η αφεντιά μου βρίσκεται στα αγαπημένα μου Φιλιατρά για διακοπές και για κανένα μπανάκι στην θάλασσα.

Στον Αγρίλη
Με το αυτοκίνητο και με ένα φίλο βρίσκομαι για μια στιγμή, πριν από το μεσημέρι, στο υπέροχο παραθαλάσσιο θέρετρο των Φιλιατρών, τον Αγρίλη.

Η τελευταία μας συνάντηση
Εκεί βλέπουμε τον Γιώργο, σταματήσαμε με το αυτοκίνητο και μιλήσαμε για λίγο μαζί του και μετά τον ρωτήσαμε αν θέλει να τον πάρουμε στα Φιλιατρά που πάμε, μας είπε:
«» όχι, θα πάω για μπάνιο στην θάλασσα και θα έρθω αργότερα στα Φιλιατρά «».

Συμφωνήσαμε μαζί του, τον χαιρετήσαμε, μας ευχαρίστησε και φύγαμε.

Ο Θάνατος !
Όταν φτάσαμε στα Φιλιατρά, αργότερα, μεσημέρι πια, ήρθε και έπεσε η μεγάλη είδηση σαν μαύρος κεραυνός απ` τον Αγρίλη στα Φιλιατρά, πως ο Γιώργος βρέθηκε νεκρός στην Θάλασσα.

Ο Γιώργος ήταν ένα πολύ όμορφο, ζωντανό, μελαχρινό παιδί με γυαλιά όρασης, που ήταν και γειτονάκι μου στα Φιλιατρά, που έγραφε στιχάκια για τραγουδάκια και έπαιζε και μπουζουκάκι.
Ο Γιώργος ήταν εγγονός του μεγάλου και γνωστού σκηνοθέτη των ασπρόμαυρων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου του `60 και του `70 Νίκου Αβραμέα.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος
Μετά 2-3 μέρες απ` την κηδεία του Γιώργου που συγκλόνισε και έφερε τη θλίψη στα Φιλιατρά ο μεγάλος και άδικος χαμός του, συναντώ τον φίλο και μεγάλο στιχουργό τον Βασίλη Παπαδόπουλο και καθίσαμε εκεί στην πλατεία να πιούμε κάτι.

Εκεί, πάνω στην κουβέντα μου κάναμε μου είπε, ότι ήταν 3-4 μέρες στην Καλαμάτα και με ρώτησε έτσι απλά να μάθει, τι γίνεται εδώ ;

Κατάλαβα πως δεν είχε ιδέα για τον Γιώργο, κατάλαβα πως έγώ θα ήμουν ο πρώτος εκείνος που θα του έλεγε τη μαύρη είδηση για τον Γιώργο.
Πάγωσε στο άκουσμα της είδησης, δεν πίστευε στα λόγια μου, του φαίνονταν όλα απίστευτα.

Ο Βασίλης διατηρούσε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Γιώργο, παρά τη μεγάλη τους διαφορά ηλικίας, τον αγαπούσε πολύ, γιατί ο Γιώργος ήταν ένα ολοζώντανο παιδί, με ταλέντο και καλλιτεχνικές ανησυχίες και χαρίσματα και αυτό συγκινούσε τον Βασίλη.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το τραγούδι από τον Βασίλη Παπαδόπουλο για τον Γιώργο, «»Το παιδί με τα γυαλιά»» σε μουσική του Τάκη Μουσαφίρη για την τραγική ιστορία και τον θάνατο του Γιώργου Αβραμέα.

Ο 19χρονος γιώργος, το παιδί με τα γυαλιά, ποτέ, μα ποτέ δεν θα πάψει στην αιωνιότητα να χορεύει το μακρή και ατελείωτο ζειμπέκικο του θανάτου του.

Με ειλικρινή αγάπη, σεβασμό και τιμή στην μνήμη του παιδικού φίλου, που κάποτε μεγαλώναμε μαζί.

Γιώργος Χριστοδούλου

 

 

 

Κοινοποίησε στο:
  • 81
    Shares
SuperWebTricks Loading...