«Το παλιό σχολείο» στο 3ο Δημοτικό Φιλιατρών (Video)

 

Προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά

Μέχρι τις 19 Αυγούστου θα συνεχίζεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών (νέο κτίριο), η Έκθεση με θέμα «Το παλιό σχολείο», του Συλλόγου Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας», υπό την αιγίδα της Δ/νσης Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Σημαντική για όλο αυτό το εγχείρημα, η συνεργασία με το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου της 6ης Περιφέρειας, τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Δημ. Σχολείου Φιλιατρών, τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου, την Δ. Ε. Φιλιατρών και η ευγενική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά τεκμήρια από τη νεοελληνική εκπαίδευση, όπως παλιά θρανία, βιβλία, τετράδια, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, πλάκες και κοντύλια, μαθητικά είδη αμφίεσης, μηχανές προβολής ταινιών, αντικείμενα μαθητικών συσσιτίων, εργαλεία ξυλογλυπτικής, παλιούς χάρτες, απολυτήρια, έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π.

Έπειτα από πρόταση του Διευθυντή Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας κ. Οικονομόπουλου Δημήτριου και του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων κ. Σαρρή Δημήτριου προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το πανεπιστήμιο ενέταξε την παραπάνω δράση στις δράσεις όπου οι φοιτητές τού Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, με υπεύθυνο φορέα της πρακτικής τη Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης.

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ανθούλα Βουδούρη, κρατάει ανοιχτή την έκθεση σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου, από Τετάρτη έως Σάββατο, 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. και βοηθάει στην αποδελτίωση και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού.

Ο Σύλλογος «Ο Μαυροπίνακας» ιδρύθηκε το 2008 από 23 εκπαιδευτικούς των Φιλιατρών και έχει σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της σχολικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και ειδικά της περιοχής μας, μέσα από την ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στην πόλη των Φιλιατρών.

Έτσι έχει ζητήσει για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Τριφυλίας, την παραχώρηση μέρους του παλιού Λυκείου Φιλιατρών και με την ευκαιρία αυτή κάνει έκκληση για την ανακαίνιση του σπουδαίου αυτού κτιρίου. Για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να στέλνει φοιτητές του για πρακτική άσκηση θα πρέπει η έκθεση να αποκτήσει μόνιμη στέγη.

Ο κ. Γιώργος Μπαϊρακτάρης και η κα Αθηνά Τσίντα, επισκέπτες της έκθεσης, μίλησαν στο filiatranet.gr  για μία αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια του Συλλόγου, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για την ύπαρξη μόνιμης στέγης με την ίδρυση μουσείου στα Φιλιατρά.

Η Ανθούλα Βουδούρη είναι αρκετά ικανοποιημένη από την έκθεση, ενώ ιδιαίτερη χαρά της δίνει η συγκίνηση των επισκεπτών όταν βρίσκουν γνωστούς τους στις φωτγραφίες. Για τα παιδιά, συνέχισε, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό, καθώς έχουν συνηθίσει στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ο κ. Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος καλεί όλους να επισκεφθούν την συγκεκριμένη έκθεση, η οποία θα είναι, όπως τόνισε, ένα βήμα για την δημιουργία μουσείου εκπαίδευσης στα Φιλιατρά, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα να έρχονται μαθητές από διάφορα σχολεία της περιοχής και να ψηλαφίζουν το εκπαιδευτικό παρελθόν της πατρίδας μας. Πρέπει να κρατήσουμε και να διδάξουμε στις επόμενες γενιές την ιστορία μας.

 

Δείτε εικόνες και βίντεο:

 

 

 

 

Κοινοποίησε στο:
  • 34
    Shares
SuperWebTricks Loading...