Χωρίς τέλος επιτηδεύματος οι συνεταιρισμένοι αγρότες

Ένα θετικό κίνητρο για τους συνεταιρισμένους αγρότες, δηλαδή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους είναι συνεταιρισμένοι αγρότες ή για τους συνεταιρισμούς και για ΚοινΣεπ» από την 1η Ιανουαρίου 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στους δημοσιογράφους από τη ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια εξαγγελία που αντικατοπτρίζει τις κυβερνητικές προθέσεις για στήριξη των συνεταιρισμένων αγροτών, μια πρόγευση για τις οποίες έδωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, όπως πρώτα αποκάλυψαν το Agronews και η εφημερίδα Agrenda.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά για τους αγρότες που λειτουργούν μέσα σε συνεργατικά σχήματα, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ομάδες παραγωγών, υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο, και τώρα πλέον μένει να δρομολογηθούν οι ελαφρύνσεις έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο για τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών ανέρχεται στα 650 ευρώ και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών:

-Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

-Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό

-Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση (65ο έτος).

Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν: από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014 από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Δεσμεύσεις Τσίπρα για φορολογία αγροτών

Δεσμεύσεις και έναντι των αγροτών ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας φοροελαφρύσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, από 1η Ιανουαρίου 2019.

«Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης από 1/1/19 η κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει ως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

 

agronews.gr

 

Κοινοποίησε στο:
  • 6
    Shares
SuperWebTricks Loading...