Χύμα σε ποσοστό άνω του 70% φεύγει το ελληνικό ελαιόλαδο

elaiolado-elaiotriveio2

Ανάκαμψη σημείωσε η εγχώρια παραγωγή ελαιόλαδου την περίοδο 2014-2015, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της IBHS Α.Ε.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την μελέτη, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, που δεν αφορούν ποσότητες άνω του 30% κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας €544,7 εκ., όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος.

Την προηγούμενη περίοδο 2015/16 καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή.

Στην Ελλάδα εξακολούθησαν οι θετικοί ρυθμοί, καθώς καταγράφηκε ήπια άνοδος 3,3% στους 310.000 τόνους.

Η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους.

Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρείται τάση υποχώρησης των τιμών σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.

Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαΐου έφτασε στα €2,9 το κιλό (-6,1% σε ετήσια βάση). Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα €2,93 το κιλό (-16,5%), στην Ιταλία στα €3,55 το κιλό (-39%) και στην Τυνησία στα €3,08 το κιλό (-10,2%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων.

Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 121 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 το 2014 μειώθηκε απότομα κατά 16,3% στα €406 εκ.

– Τα ΚΠΤΦΑ κατέγραψαν πτώση 45,7%, στα €19 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €4 εκ., έναντι κερδών €12 εκ. το 2013.

– Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σημαντικά σε 5,8% και 0,1% αντίστοιχα.

– Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο 1 προς 1.

– Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν εντός 4 μηνών.

 

agronews.gr

 

Κοινοποίησε στο:
SuperWebTricks Loading...