Μεγάλη μείωση προσλήψεων αναπληρωτών και διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών

Ψαλίδι εκτός από τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και βέβαια των εκπαιδευτικών προαναγγέλλεται στο Σχέδιο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και στους διορισμούς μονίμων.

Στους συνοδευτικούς πίνακες του σχεδίου αναφέρεται ότι για το 2010 θα προσληφθούν «7 έως 8.000 λιγότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί», δηλαδή η περικοπή στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εκπαιδευτικών θα ξεπεράσει το 70%.

Επειδή, όμως, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ως γνωστόν καλύπτουν λειτουργικά κενά τα οποία ετησίως ανέρχονται σε περίπου 10 έως 11.000 (τη σχολική χρονιά 2009-2010 έχουν προσληφθεί περίπου 11.000 αναπληρωτές) είναι σαφές ότι το υπουργείο Παιδείας θα στείλει στα σχολεία στρατιές ωρομισθίων, εκπαιδευτικούς, δηλαδή, των 300 ευρώ μηνιαίως (αυτούς που η Υπουργός Παιδείας έλεγε προεκλογικά ότι θα καταργήσει).

Ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά στο σχέδιο του προγράμματος σταθερότητας και για τον αριθμό των μονίμων εκπαιδευτικών. Στο ΠΣΑ αναφέρεται ότι το 2010 θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο ως γνωστόν η υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας που απορρέει από το θεσμοθετημένο πλαίσιο (πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ, κατηγορία 40%, 24μηνο, 30μηνο, πολύτεκνοι, ΕΙΔΑΧ) είναι να διορίσει τη σχολική χρονιά 2010-2011 περίπου 6.000 δασκάλους και καθηγητές όσους πάνω κάτω διορίστηκαν και τη χρονιά 2009-2010.

Προσοχή! Εδώ πριονίζονται ρίζες!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα πρώτα ότι θα έχουμε μια πρωτοφανή τα επόμενα χρόνια μείωση του αριθμού των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Να το πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αν το Υπουργείο το επόμενο χρονικό διάστημα καταφέρει να «σβήσει» τους πίνακες (40%, 24μηνο, 30μηνο κλπ) τότε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ το καλοκαίρι με π.χ 5.000 προσφερόμενες θέσεις για τη διετία 2011/12 -2112/13 ουσιαστικά θα έχει μειώσει τους μόνιμους διορισμούς σε ποσοστό περίπου 50%!

Γιατί; γιατί μέχρι σήμερα κάθε φορά που προκηρύσσονταν 10 θέσεις με το ΑΣΕΠ διορίζονταν περίπου άλλοι 10-11 και από τους διάφορους πίνακες προυπηρεσίας.

Πως θα καλυφθούν τα κενά; Προφανώς με ωρομίσθιους και όχι μόνο. Πρέπει να περιμένει κανείς ότι το Υπουργείο θα κόψει από παντού (από εκπαιδευτικές άδειες μέχρι αποσπάσεις παντός τύπου). Βεβαίως το να αποσπούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας (συνήθως στα πλαίσια ρουσφετιού και ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων) αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μαχόμενη εκπαίδευση ανεκτό. Ωστόσο προφανώς το Υπουργείο υπολογίζει για την κάλυψη των κενών κυρίως στα παρακάτω: α. μετάταξη υπαλλήλων άλλων φορέων (π.χ της Ολυμπιακής) στο Υπουργείο Παιδείας σε διοικητικές θέσεις β. στη συγχώνευση σχολείων ή τμημάτων γ. στην ολοκληρωτική ελαστικοποίηση των εκπαιδευτικών.

(από:alfavita)

Κοινοποίησε στο:
SuperWebTricks Loading...